http://www.youtube.com/watch?v=v7ch4mJ51CA

Katsoin tämän videon. Jonkun kymmenen kertaa. Se herätti minussa monia tunteita. Se sai minut pohtimaan asioita. Se nostatti sentimentaaliset tunteet jopa pintaan. Se ehkä myös kasvatti hieman uskoani suomalaisten suvaitsevaisuuteen ja ennakkoluulottomuuteen. Minusta on hienoa että monet ovat lähteneet tähän projektiin, varsinkin kun tietää että lokaa niskaan tulee. 

Aika moni on kommentoinut että eiväthän nämä ole suomalaisia. (Hieman asiattomampaan sävyyn yleensä.) Joku sanoi että neljän sukupolven jälkeen voidaan keskustella asiasta uudestaan? Onko tämä joku virallinen sääntö? En näe tässä logiikkaa, ja olen varma että jos joku ihminen joka arvottaa muut ihmiset ihonvärin tai uskonnon mukaan, löytää kyllä tämän neljänkin sukupolven jälkeenkin syitä miksi joku ei ole suomalainen.

Jos olen jotain oppinut lyhyen aikaa Englannissa asuessani, niin sen että syntyperä ei yksin kerro minkä maalainen joku on. Minulla on ystävä joka syntyi Norjassa. Hän puhuu täydellistä norjaa. Hän pukeutuu kuin norjalaiset. Hän on kasvanut norjalaisen kulttuurin ja norjalaisten ihmisten keskellä. Se että hänen vanhempansa ovat syntyneet jossain muualla on pikkuseikka. Se että hänen ihonsa on tummempi kuin keskiverto-norjalaisen ei tee hänestä vähemmän norjalaista. Esitän väitteen että ihminen on sen maalainen minkä kulttuurissa hän kasvaa. En kiellä ettei perheen kulttuuritausta tuo omaa sävyään henkilön persoonaan, mutta mielestäni yhteisön vaikutus yksilöön on suurempi kuin pelkän syntyperän ja perheen. 

Yllä oleva tapaus ei ole ainut. Tunnen Ruotsissa syntyneen pojan jolla on espanjalaiset elkeet. Tunnen monia ihmisiä joilla on esimerkiksi selkeästi aasialainen nimi. Ja joo, brittiaksentti. Silloin harvoin kun he käyvät vanhempiensa synnyinmaassa he eivät tunne kuuluvansa sinne. He eivät täysin ymmärrä sitä kulttuuria.  

Jos Suomi on ainut henkilö X:n tuntema kotimaa, kuinka voit mennä sanomaan ettei hän ole suomalainen, ettei hän kuulu sinne?

Ps. Harvoin kukaan jaksaa vinkua että Sofi Oksanen on itseasiassa syntyperältään virolainen. Ai mutta, hänhän on valkoinen. No sitten se on ihan ok!